Qulto szakmai nap az Országos Széchényi Könyvtárban, 2014. november 27.

Az Országos Széchenyi könyvtárban került megrendezésre a Qulto szakmai nap, melyen részt vettünk.

 

Szó volt többek között a könyvtári integrált rendszerek fejlesztési lehetőségeiről (mint pl. a gördülékenyebb kölcsönzés illetve egyéb könyvtári munkafolyamatok gyorsítása, megkönnyítése). A nagy léptékben fejlődő könyvtári információtudomány rámutat arra, hogy a könyvtár sokkal több, mit a könyvek-dokumentumok megőrzését, tárolását, szolgáltatását jelentő hely.  A mai kor könyvtárának a hagyományos „szerepén” felül küldetése kell hogy legyen a  korszerű információátadás és információáramlás, méghozzá a „modern” kori eszközök segítségével-használatával.

 

A jövő... csak néhány példa:

-Plágiumkereső, mely projekten belül a szakdolgozatok, házi dolgozatok stb. magyar illetve idegen nyelvű behasonlítására is lehetőség nyílik

-ELDORADO-project célja, hogy a felhasználók digitális formában, jogszerűen hozzájuthassanak a szerzői jogi védelem alatt álló, illetve e védelem hatálya alól kikerülő dokumentumokhoz.

-Múzeumi tárgyaknak katalógus szintű feltárása és múzeumi közös kereső

-e-learning, akár könyvtáron belül

 

 

Mit is jelent a könyvtár a 20. században? Virtuális és közösségi tér egyben, mely a hagyományos szolgáltatások mellett nem kivárja a változásokat, hanem elébe megy azoknak.

 

Köszönjük, hogy ott lehettünk!

 

Csizmadia Tünde

Kostyál-Mórocz Gyöngyi

könyvtárosok

 

 


Hozzászólások:

Szólj hozzá:

 vissza a bloghoz

Blog archívum

Események

Cimkefelhő