"A virágoskerttől a tányérig"
Tegnap este ismét teltház volt itt nálunk a Könyvtárban. Hát persze, hiszen ki ne szeretett volna rózsaszörpöt kóstolgatni és Katalin kercegné kedvenc levendulás kekszét majszolni?
Halmos Monika, gasztrobotanikus (milyen dallamosan csengő, szép szó, ugye?) volt a vendégünk, aki egy igen érdekes előadást tartott ehető növényekről. Nem is gondoltuk volna, hogy ennyiféle ehető növény-virág van! Ha kimegyünk otthon a kertbe, lépten-nyomon százszorszép, pitypang mosolyog ránk: "hahó, egyél meg! , kiáltják. A salátán díszelgő körömvirág még csak könnyen befogadható, na de a rózsaszirmok, ibolyavirágok, és a büdöske virágai is! Hihetetlennek tűnik, pedig Monika már közel 20 éve foglalkozik az ehető virágokkal, tehát van tapsztalata.
Ugyan a nézők-hallgatók időnkét hitetlenkedve csóválták a fejüket, mondjuk a palacsintatésztában kisütött dáliavirág láttán, vagy a a turbolyás palacsinta hallatán. Azonban szinte mindenki tudta, hogy Sissinek az ibolyfagylalat volt a kedvence! Hát, jól megdolgozhattak érte a szolganépek, mire összegyűjtögették a kis virágokat!
Akácvirág, mályvavirág, papsajt, és még sok-sok féle...Nagyon érdekes volt, és szerintem titokban mindenki eldöntötte, hogy idén nyáron bizony más szemmel néz a kiskertre :-) Bizony én is elhatároztam, hogy elrágcsálok majd egy rózsfejet meg sásliliomot is :-)
Az előadást kóstolgatással és vásárlással zártuk. Monika nemcsak szép kiadású könyveit hozta el az érdeklődőknek, hanem saját magkeverékeit is.
Szuper este volt, várunk vissza Monika!
Kostyál-Mórocz Gyöngyi
Hozzászólások:
Szólj hozzá: