A Corvina könyvtár budai műhelye -kiállítás-

Mi, a siófoki BRTK Könyvtár csapata a Corvina kiállításon jártunk!
Sok-sok szervezés után, végre felutaztunk Budapestre, az Országos Széchényi Könyvtárba, és megcsodáltuk a gyönyörű kódexeket, egy igen színvonalas kiállítás keretein belül.

A kiállítás címe: „A Corvina könyvtár budai műhelye”
Honnan is a cím?
Kutatókat világszerte foglalkoztat a kérdés: vajon tényleg működött Budán könyvkészítő műhely?
A kiállítás elsősorban Mátyás könyvtárának Budán készült darabjaira koncentrált, de az egykori könyvtár ékességei szerte a nagyvilágból Budapestre „utaztak” az Országos Széchényi Könyvtárba, bizonyítandó, hogy Mátyás budai könyvműhelye igenis létezett.

A csodálatos aranyozott, színes iniciálékkal díszített, néhol bőrkötésben, másutt vörös- vagy sötétlila bársonyba kötött kisebb- nagyobb méretű kódexekről rengeteg érdekességet tudtunk meg. A kötetek kiállítására komoly feltételeknek kellett megfelelni, az állagmegóvás érdekében. Ilyen pl. az adott hőmérséklet, páratartalom vagy a félhomály. Az egyik gazdagon díszített bőrkötéses, becsukott kódex esetében számomra érdekes volt hallani, hogy azt az adott corvinát a kiállítás időtartamának felénél be kellett csuki (a gerinc védelme érdekében).
A vastag biztonsági üveg mögött pihenő csodákban szívesen belelapoztunk volna! Ha ez „valóságosan” nem is történhetett meg, az érintőképernyőknek hála mégis megvalósult, virtuálisan.
Mint megtudtuk -mert egy ilyen kérdés foglalkoztatta Andi Kolléganőnket- a kézzel másolt és festett kötetek értéke felbecsülhetetlen.
Érdekesség azt is, hogy ezek a corvinák legfeljebb 4 hónapig láthatóak, majd 4 (!) évig szigorúan elzárva, sötétben „pihennek”, a következő nagy bemutatójukig.
Köszönjük a lehetőséget, Laki Judit igazgatónőnek, hogy lehetővé tette számunkra a részvételt!
Kostyál-Mórocz Gyöngyi, könyvtáros


Hozzászólások:

Szólj hozzá:

 vissza a bloghoz

Blog archívum

Események

Cimkefelhő