2019.02.19.

Zöld szakmai nap a Könyvtárban!

Számos érdekes előadás volt hallható nálunk a BRTK Könyvtárban, közben (el)gondolkoztunk, továbbgondoltunk és zöldültünk. Lélekben, gondolatokban, szívben.

 

Elsőként Prof. G.-Tóth László a Balatoni Limnológiai Intézet igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, előadásában a Balaton tudományos tanulmányozásának történetével ismerkedhettünk meg.

 

Következőkben Molnár Éva, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos segédmunkatársának előadása következett.

Megdöbbentő volt hallani , hogy olyan vegyi anyag származékok mutathatóak ki a Balaton vizéből, mint pl. szorongásoldó szerek, hormonszármazékok, pszichedelikus szerek, antiepileptikum maradványai. Az elfogyasztott gyógyszerhatóanyagok egy része az emberi szervezetből kiválasztás útján a szennyvízbe kerül, és megjelennek a tisztított szennyvízben, ezáltal természetes vizeinkben is. A mérések eredményei azt mutatják, hogy a nyári szezon után megvizsgált gyógyszerhatóanyag-koncentráció magasabb a vízben, mint pl. a tavaszi időszakban.

Megoldást jelenthet a szennyvíztisztító technológiák továbbfejlesztése, annak érdekében hogy csökkenteni tudják a gyógyszerhatóanyagok koncentrációjának növekedését természetes vizeinkben.

 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park tevékenységét mutatta be Kenéz István természetvédelmi őr.

Mint megtudtuk, a Balaton Felvidéki Nemzeti Park a Balaton északi partján, 1–15 km szélességű sávban húzódik, több, tájvédelmi körzetet foglal magába. Létrejöttével egy régi álom valósult meg: a Balaton-felvidék és a Kis-Balaton összefüggő területére kiterjedő védett ökológiai rendszert alakítottak ki.

Tevékenységeik közé tartozik (a teljesség igénye nélkül): erdei iskola, Levendula Ház Látogatóközpont Tihanyban, Tapolcai tavasbarlang látogatóközpont, Fekete István ház, Pannon Csillagda Bakonybélben, Csodabogyós-barlang Balatonedericsen.

Különös figyelmet fordítanak a gyerekek környezeti nevelésével kapcsolatos tevékenységükre, ezáltal erősítve a környezettudatos gondolkodást.

 

Dr. Dubniczky Zsolt könyvtárostól a zöldkönyvtárrá válás rögös útját barangoltuk végig. Rengeteg ötlettel, elképzeléssel gazdagodtunk, remélhetőleg mi is elindulunk ezen az úton.

Választ kaptunk többek között arra a kérdésre, hogy mi is a célja a Zöld Könyvtárnak?

A környezeti terhelés csökkentése, a környezettudatosság erősítése, egy öko-tudatos fenntartható közösség építése és a könyvtár társadalmi felelősségvállalásának erősödése.

 

Az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtárának vezetője, Szépvölgyi Katalin egy igazán zöld könyvtárról mesélt nekünk ahol, a kiemelt öko-témájú könyvek nagy választéka mellett közösségi játszótér, fás kert járóösvénnyel, fűszer- és tankertekkel, szabadtéri olvasóteremmel várják a hozzájuk látogatókat.

Céljuk a könyvtárhasználó gyerekek felelősségre nevelése, érzékenyítése a fenntartói és helyi öko-kezdeményezések támogatása, és ezekben való aktív részvétel.

Számunkra példaértékűek ezek a tevékenységek, reméljük hogy a közeljövőben sort keríthetünk egy könyvtárlátogatásra Óbudán, hogy még többet tudjunk meg ezekről a remek zöldkönyvtári kezdeményezésekről, és általában véve az Ezüsthegyi Könyvtár zöld életéről.

 

A NABE elnöke, Szauer Rózsa előadásában a Nők a Balatonért Egyesület tevékenységeiről beszélt. Céljuk, hogy a Balaton természeti és kulturális kincseit megvédjék, megőrizzék. Környezettudatos magatartásra ösztönözzék a Balaton környéki embereket, különösen az aktív, tenni akaró nőkre koncentrálva, hiszen ezek az emberek igen sokat tehetnek közösségükért: tájékoztatnak, ösztönöznek, kapcsolatokat építenek, programokat szerveznek. Mindezt a Balatonért, a balatoniakért.

 

Pappné Beke Judit a Fejér György Városi Könyvtár igazgatója Keszthely város zöld úton járó könyvtáráról beszélt. Tevékenységeik közé tartozik például a rendszeresen tartott öko-estek, zöld-versenyek, vetélkedők gyerekeknek, kiállítások „zöld”-témában. Napkollektorok, az energiatakarékos izzók és berendezések, a szelektív hulladékgyűjtés mind hozzájárulnak egy fenntartható, környezetbarát intézmény takarékos és környezettudatos működéséhez.

 

A nap zárásaként Nász János ökológiai szaktájékoztató előadását hallgattuk, a tatabányai József Attila Városi Könyvtárból. Öko-sarok, öko-hírlevél, öko-cikkadatbázis, öko-esték, öko-olvasótáborok, zöld-olvasóterem, öko-terasz...Csak úgy záporoztak a jó gyakorlatok-ötletek!

 

Összegzésképpen elmondhatom, hogy a rengeteg jó ötlet és kezdeményezés bemutatása mellett nem titkolt szándékunk volt ezzel a nappal, a továbbgondolás, a cselekvésre buzdítás, és annak megmutatása, hogy mire lehet képes egy könyvtári szervezet, kollegális és külső összefogással, inspirált munkatársakkal, és a környezettudatos gondolkodást támogató vezetéssel. A lehetőségek -szinte- végtelenek lehetnek. A bolygónk jövője a tét, és ideje a megmozdulásnak. Amennyiben magokat ültetünk el a földben, vagy információcsírákat ültetünk el a fejekben, az hamarosan növekedésnek indul és a változás látható lesz.

"A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön"

Az összefoglalót írta:

Kostyál-Mórocz Gyöngyi, könyvtáros


Hozzászólások:

Szólj hozzá:

 vissza a bloghoz

Blog archívum

Események

Cimkefelhő