Könyv, könyvtár, kultúra Siófokon a sajtó tükrében I.

Különleges év az idei. Több kerek évfordulót is ünneplünk. Könyvtárunk tíz évvel ezelőtt, 2011. november 25-én költözött új épületbe. Jogelődjét, a Siófoki Községi és Közművelődési Könyvtárat pedig 75 évvel ezelőtt, 1946-ban alapították. Mindez elegendő okot szolgáltatott némi könyvtártörténeti kutatásra, mely – mint utólag kiderült – több kellemes meglepetést is tartogatott.
A siófoki könyvtár történetével sokan foglalkoztak már. Ők az olvasási kultúra gyökereit a XIX. század végére, a siófoki Iparos Olvasókör alapításának idejére (1894) tették.
Kutatásaim során igazi kuriózumokra bukkantam: a nem kevesebb, mint 155 évvel ezelőtt, 1866-ban alapított siófoki községi könyvtár nyomára, illetve a 148 éve, 1873 decemberében alapított siófoki izraelita népiskola ifjúsági olvasókörére, egyletére. Korábban egyikről sem volt tudomásunk, sem a községi könyvtárról, sem az említett ifjúsági olvasókörről. Méltatlanul a feledés homályába merültek.
Sem az 1866-ban alapított siófoki községi könyvtár, sem a siófoki izraelita népiskola ifjúsági olvasókörének későbbi sorsáról, tevékenységéről nincs egyelőre tudomásunk. Kétségtelen azonban, hogy alapításuk – még akár csírájában is – igen jelentős: komoly, máig ható, a XXI. századra átívelő művelődéstörténeti jelentőséggel bír, s emlékük becses értéket képvisel nemcsak a szakmabeliek, hanem a helyiek számára is.
A kutatással kapcsolatos tanulmányom első része a napokban megjelent SiópArt kulturális folyóiratban olvasható Könyv, könyvtár, kultúra Siófokon a sajtó tükrében I. címmel. A folytatás januárra várható.

Pusztai Fruzsina
Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház, Siófok


vissza a Hírekhez

Események

Cimkefelhő